DN intervjuar Magda inför proffsdebuten

Magdalena Kowalczyk i reportage i DN

Foto: Magnus Hallgren
Magdalena Kowalczyk möter Carly Jiumelli från Australien på K1-galan i Stockholm.

Sparkarna är boxaren “Magdas” styrka

Hon är civilekonom med en idrottskarriär som hämtad ur boxningsfilmen “Million dollar baby”. Sparkarna är Magdalena Kowalczyks bästa vapen när fjolårets VM-tvåa i morgon fightas på Hovet inför sitt livs största publik.

2002 VAR MAGDALENA KOWALCZYK på semester i Thailand. När hon tröttnat på att lapa sol och paraplydrinkar gick hon till ett gym med thaiboxning.
— Jag sparkade och slog som dom andra. Jag kom tillbaka varje dag och slog knogarna blodiga. Men ingen brydde sig, berättar 28-åriga “Magda”, som numera tränar vid södrastationsområdet på Söder i Stockholm.

Till slut, precis som för Hilary Swanks rollfigur i filmen, förbarmade sig en tränare över den “stora” vita tjejen som försökte sig på landets nationalsport.

Magda kämpade på och blev accepterad, började träna för fullt och förra sommaren var hon i VM-final. Det blev silver.

Vid höstens VM i Bangkok hoppas hon på guld.
— Jag fastnade direkt. Jag har aldrig känt mig så levande som när jag tagit ut mig i ett thaiboxningspass, säger hon.

FÖRSTA MATCHEN GICK hon i Helsingfors 2003.
— En D–fight, den lägsta nivån. Då hade vi så mycket skydd att man såg ut som en Michelin–gubbe, säger Magdalena Kowalcyk.

På lördagen är det dags för högsta nivån med matcher över fem ronder á två minuter. Hon möter Carly Jiumelli från Australien.

Vad är din styrka?
— Sparkarna. Jag har starka ben sedan jag dansade balett, svarar hon och ger några smakprov med sina muskulösa ben på en tung sandsäck.

Inför galan på Hovet har det varit en tuff tid för Magda som jobbar heltid med marknadsföring och samtidigt tränat sex dagar i veckan.

PRECIS SOM ALLA andra kampsportare talar hon med värme om sin sport gentemot dess belackare.
— Intolerans är alltid beklagligt. Vad de missar är kulturen, skönheten och respekten. Vi måste alltid utföra en dans innan match för att visa vår respekt mot domare och konkurrenter, berättar Magda och visar också hyllorna i träningslokalen med Buddha–statyer och motiv från Thailand.
— Matcherna på VM ackompanjeras av musik. Varje ring har sin egen orkester som med suggestiv, medryckande musik beskriver skeendet i ringen.

Magdalena Kowalczyk har vunnit åtta av sina tolv matcher, men ännu inte lärt sig kontrollera nerverna inför en fight.
— Min träningskompis brukar likna mig vid en flipperkula. Jag studsar runt hela tiden, säger Magda om vad Pernilla Johansson, första svenska världmästarinna i thaiboxning, brukar kalla henne.

Sven Gustavsson

Publicerad: 2007–05–18