Här är Sveriges tuffaste polis
Pernilla är världsmästare i thaiboxning: Kollegorna vågar inte utmana mig
Sveriges hårdaste polis är nybliven världsmästare i thaiboxning och sparrar mot K–1 stjärnan Jörgen Kruth.
Nu siktar Pernilla Johansson, 31, på att få gå en proffsmatch – i Sverige.
— En del kollegor har försökt utmana mig, men nu vågar de inte längre, säger hon.
6 juni. Pernilla Johansson firade Sveriges nationaldag i en svettig ring på andra sidan jordklotet. Hon gjorde det som färsk världsmästare i thaiboxning, med regler som tillåter knän, sparkar, slag och armbågar.
— Först efteråt läste jag min motståndares cv och såg att hon gått 45–47 matcher, flera mästerskapsfighter och vunnit flera på knock. Där ser man, tänkte jag, säger hon.
Till vardags jobbar Pernilla Johansson sedan 2,5 år som polis i Kista utanför Stockholm, även om hon varit tjänstledig ett tag och arbetat på Nya Zeeland.
— Mina kollegor sa att det inte var så oväntat att jag vann. Roligt att de har förtroende för mig i alla fall, säger hon.
“Lärt sig ödmjukhet”
Det blir en del träning ihop med kollegorna på stationen – bland annat i självförsvar.
— En del har försökt utmana mig, men det är bara roligt. Nu vågar de inte komma mer, haha, säger hon.
Har du någon nytta av kampsporten i ditt jobb?
— Jag kan behålla lugnet och vara självsäker vid konfrontationer eftersom jag vet vad jag kan. Men jag har aldrig behövt slå eller sparka någon.
Kommer du ihåg någon speciell situation där du haft hjälp av kunskaperna?
— Det är mest att man fått brotta ner folk och ta tag i dem för att frysa läget, ingen speciell situation. Samtidigt har man lärt sig ödmjukhet och hur man beter sig inför andra genom träningen.
Det lär inte vara någon som oroar sig över att sätta sig i samma polisbil som Pernilla Johansson.
Inte nöjd med nya lagen
Förutom VM-guldet i thaiboxning, har hon vunnit VM i kickboxning och två EM-guld i taekwondo.
Egentligen var det tänkt att hon skulle åka tillbaka till Nya Zeeland för att jobba efter sommaren – men efter segern i VM har planerna ändrats.
— Jag hoppas på en proffsmatch i Stockholm i november. Förbudet träder i kraft 2007, så man måste göra det innan dess, säger hon.
En proffsfight i thaiboxning ger inte särskilt mycket pengar, ännu mindre när det gäller en dam–match.
— Jag skulle vilja gå en K1–match för tjejer, men det är ingen som vet om det kan bli av, säger hon.
Trots att hon är anställd för att upprätthålla lag och ordning, är Pernilla Johansson allt annat än nöjd med riksdagens beslut att inte ge kampsporter som tillåter slag eller sparkar mot huvudet, tillstånd att arrangera matcher.
— Jag tror inte att politikerna vet vilka följder beslutet får. I mitt yrke ser jag ungdomar som står och hänger och inte är med och spelar fotboll eller någon annan lagsport. De är individualister och behöver hård träning. Det är dem som vi måste pusha på för att få in i kampsporten.
Om du som polis fick i uppdrag att stoppa en kampsportsmatch – hur skulle du tänka?
— Helst skulle jag skicka upp någon annan att göra det. Jag skulle aldrig rucka på mitt ansvar i tjänsten, jag sköter absolut mitt jobb. Men vi får hoppas att lagen ändras i stället.
Petter Maaherra
Har vunnit VM-guld i olika discipliner
Namn: Pernilla Johansson.
ålder: 31.
Bor: Just nu i Kalmar.
Yrke: Polis.
Familj: Mamma, pappa, systrar.
Meriter: Guld i VM i kickboxning 2004, EM i taekwondo 2000 och 2002 och thaiboxning 2006.
Pernilla Johansson om…
Bruce Lee:
— Jag såg honom på högstadiet och tyckte att det var jättehäftigt. Så jag gick till karateklubben i Kalmar, det var det enda som fanns.
Träning:
— Jag vilar i sommar och kör bara underhålls-träning. Lite löpning, styrka och beachvolley. Man orkar inte sparka och slå 365 dagar om året. Men innan VM var jag i Thailand i två veckor och körde två pass om dagen, med en vilodag.
Jörgen Kruth:
— Jag tränar med honom ibland. Han slår mig i huvudet och säger “upp med garden”. Men han tar inte i allt han kan.
Snart krävs det speciellt tillstånd för kickboxning
Från och med den första januari 2007 kommer det att krävas tillstånd för att arrangera matcher i kampsporter som tillåter våld mot motståndarens huvud. Tillståndet kommer bara att utfärdas om tävlingsreglerna och säkerhetsbestämmelserna innebär en godtagbar säkerhet för deltagarna.
Reglerna gäller tävlings-, tränings- eller uppvisningsmatcher i kampsporter som tillåter deltagarna att med slag, sparkar eller annat våld avsiktligt träffa motståndarens huvud.
Den som bryter mot förbudet och ordnar kampsportsmatch utan tillstånd eller i strid med ett villkor ska kunna dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. Deltagarna eller andra medverkande vid en illegal kampsportsmatch ska kunna dömas till böter.
Syftet med förbudet är att skydda utövarna från först och främst hjärnskador, som politikerna menar intar en särställning när det gäller risken för allvarliga skador.
Moderaterna och vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet.