City intervjuar Pernilla om Självprojektet

Lisen och Lina i Självprojektet

Lisen och Lina utanför träningslokalen
Foto: Moa Keskikangas

På Självprojektet får tjejerna vara sig själva

Bättre självkänsla, tydlig grupptillhörighet och vänskap får deltagarna på köpet när de börjar träna thaiboxning med världsmästaren Pernilla Johansson. Hon är initiativtagare till Självprojektet som startades för att ge tjejer en chans att få ta del av de positiva effekterna av kampsport.

Det är torsdag eftermiddag i en svettig lokal på Södermalm i Stockholm. Tio tjejer har samlats för att träna thaiboxning. Lisen Abrahamsson och Lina Ilmrud har varit med i projektet från början.

“Kampsport är ett bra sätt att få ur sig känslor och man lär sig ödmjukhet och respekt” Pernilla Johansson

Lisen håller säcken åt Lina som tränar sparkar

— Det här är bland det roligaste jag vet. Här får jag vara den jag är och här är alla schyssta, vi har roligt tillsammans och dessutom mår jag bra av träningen. Förut var jag väldigt arg, aggressiv mot familjen och stökig. Boxningen hjälper mig att få ur mig de känslorna, säger Lisen, 18, som har tränat i två år. Hon träffade Pernilla genom Lugna Gatan support som hjälper unga brottsoffer.

— Här kan jag möta unga tjejer utanför gatan, på ett annat plan. Den sociala delen är jätteviktig och jag rekryterar ofta tjejer som jag möter i jobbet. Behovet är stort, jag får förfrågningar varje dag jag jobbar. Det är skönt att ha en annan mötesplats än kalla tunnelbanan. Största skillnaden för mig är att jag har fått större självförtroende, säger Lina, 24,som jobbar på Lugna Gatan.

Initiativet till Självprojektet kommer från Pernilla Johansson som har tränat kampsport nästan halva sitt liv, sedan 14 års ålder. Genom jobbet på Lugna Gatan Support kom hon i kontakt med unga utsatta, ofta vilsna tjejer. Hon insåg att genom att utöva och träna thaiboxning kunde hon erbjuda ett konkret intresse och fånga upp de här tjejerna. De får nya vänner, delaktighet i en grupp, lär sig att passa tider, ta plats och ta ansvar.

— Jag vet vad idrotten kan ge en människa. Jag har själv gjort den resan och har kampsporten att tacka för att den jag är idag, berättar Pernilla. Genom att göra saker ihop kommer man varandra närmare och tjejerna gör saker tillsammans även utanför träningen. Det kan vara att gå ut och ta eller höra en föreläsning i något ämne som rör sporten. Delaktigheten ger dem styrka att gå vidare in i andra aktiviteter som till exempel United Sisters på Fryshuset som också jobbar för att stärka tjejer. — Jag kan se att mycket osäkerhet hos de här tjejerna har försvunnit, säger Pernilla.

Lisen och Lina tränar sparkar tillsammans med de andra tjejerna i Självprojektet. Pernilla coachar.

Pernilla har planer på ett läger för att sammansvetsa gruppen ännu mer. På lägret vill hon att tjejerna ska få träffa förebilder som visar att det går att vara tjej, stark och framgångsrik i en värld som domineras av killar.

— Inom kampsporten har det funnits ett visst utrymme för tjejer, men aldrig på ledande positioner. Jag vill visa tjejerna att vi kan. När jag är ute och tävlar tar jag in kvinnliga instruktörer som vikarier: då ser tjejerna att det finns många kvinnor som instruerar och de blir förebilder.

“Vi tjejer måste lära oss att samarbeta och inte motarbeta varandra” Pernilla Johansson

Än så länge ligger fokus på att det ska vara roligt och utvecklande, tävlandet kommer senare. — Men mitt mål är att de här tjugo tjejerna ska börja tävla i thaiboxning. Att ha ett intresse och klara av att göra det ger ett enormt självförtroende och en inre styrka.

Är du intresserad av att börja på Thaiboxning?
Kontakta pernilla@teampernilla.se.

Självprojektet stöds av Olof Söderbergs stiftelse.

Moa Keskikangas

Publicerad: 2008–11–19